LOADING

Type to search

Wat is buikgriep?

Gezondheid

Wat is buikgriep?

Share

Wat is buikgriep? Elk jaar opnieuw krijgen heel wat mensen af te rekenen met buikpijn welke gepaard gaat met een nog aantal andere, op z’n minst vervelende symptomen. Van de binnenkant van onze maag en darmen is bekend dat ze bestaat uit zogenaamd slijmvlies. Wanneer er sprake is van buikgriep is het net dit slijmvlies welke is ontstoken. In het merendeel van de gevallen is het zo dat een virus daarvan aan de basis ligt. Het kan daarbij dan concreet gaan om het zogenaamde norovirus. Soms is er echter ook sprake van een bacterie die aan de basis ligt van de aandoening. Wil jij graag ook meer te weten komen over de buikgriep? Dan vertelt de inhoud van dit artikel je daar alles over!

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Wanneer mensen zich de vraag stellen wat is buikgriep spreekt het voor zich dat men zich vooral afvraagt welke symptomen in de richting van deze aandoening wijzen. Het probleem met de symptomen van buikgriep is dat ze niet exclusief zijn voor deze aandoening. Met andere woorden, het kan zomaar gebeuren dat er helemaal geen sprake is van buikgriep, maar wel van een andere aandoening. Bij twijfel dient dan ook altijd contact te worden opgenomen met een arts. Hoe dan ook, de symptomen die kunnen wijzen in de richting van een buikgriep zijn in de praktijk de volgende:

  • Een misselijk gevoel en overgeven;
  • Buikpijn en soms ook hoofdpijn;
  • Zeer vaak naar het toilet moeten en diarree;
  • Soms koorts;

Wanneer er sprake is van heftige diarree en wanneer de persoon in kwestie ook frequent moet overgeven kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden. Dit geldt niet in het minst voor mensen die reeds een wat oudere leeftijd hebben bereikt. De symptomen van uitdroging zijn de volgende:

  • Je hebt buitengewoon veel dorst;
  • Je kan nauwelijks of zelfs helemaal niet plassen;
  • Een suf gevoel heeft zich meester gemaakt over jou;
  • Je bent duizelig of valt flauw;

Uitdrogingsverschijnselen zijn vooral iets waar je aandacht aan moet besteden bij ouderlingen of bij zeer jonge kinderen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat ook andere (volwassenen) eveneens met uitdroging kunnen worden geconfronteerd. Voldoende drinken is bij buikgriep dan ook zeker en vast van groot belang.

Hoe ontstaat buikgriep?

Het antwoord op de vraag wat is buikgriep heb je ondertussen deels gekregen. Dit gezegd hebbende hebben we het nog niet gehad over wat buikgriep nu precies veroorzaakt. De virussen of bacteriën verantwoordelijk voor deze aandoening komen via de mond de maag en darmen binnen. Ze kunnen zich bevinden in de poep, kots of in het speeksel van iemand die reeds lijdt aan buikgriep. Het is ook mogelijk om dit aan je handen te krijgen en vervolgens via de handen in de mond. Ook spreekt het voor zich dat er sprake kan zijn van druppeltjes speeksel die je uit de lucht in je mond krijgt. De druppeltjes zijn het gevolg van iemand met buikgriep die bijvoorbeeld niest of hoest.

Is buikgriep besmettelijk?

Bepaalde informatie uit dit artikel over wat is buikgriep heeft reeds duidelijk gemaakt dat deze aandoening behoorlijk besmettelijk is. Dat betekent in de praktijk concreet dat je er goed aan doet om op dit vlak je voorzorgen te nemen. Dit niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld samenwoont met één of meerdere andere personen. Voor het zogenaamde Norovirus geldt in de praktijk dat ze zelfs zo besmettelijk is dat ze ook via de lucht kan worden overgedragen. Let ook op. Heb jij geen klachten meer? Sta er dan bij stil dat dit perse hoeft te betekenen dat de buikgriep helemaal voorbij is. Ook wanneer jijzelf klachtenvrij bent is het doorgaans zo dat je nog steeds drie dagen besmettelijk bent. Bescherm dus de gezondheid van je geliefden en zorg ervoor dat je nog enkele dagen extra de nodige extra voorzorgsmaatregelen neemt ter voorkoming van een verdere besmetting.

Wat te doen tegen buikgriep?

Als laatste antwoord op de vraag “wat is buikgriep” moeten we het natuurlijk ook even hebben over wat je er nu precies tegen kan doen. Het spreekt voor zich dat buikgriep een ontzettend vervelende aandoening is waar je het liefst van allemaal zo snel mogelijk van verlost zal willen zijn. Dat begrijpen we natuurlijk, maar helaas is het zo dat er op de markt geen specifiek medicijn is terug te vinden welke je kan helpen om buikgriep mee te lijf te gaan. De medicijnen die bij deze aandoening worden voorgeschreven zijn er dan ook vooral op gebrand om de symptomen van de aandoening zoveel als mogelijk is te kunnen onderdrukken.

Naast bovenstaande zijn er verschillende zaken die je kunnen helpen om je lichaam wat te ondersteunen bij het vechten tegen buikgriep. Vooral van belang om rekening mee te houden is dat er voldoende moet worden gedronken. Het wordt bij diarree aangeraden om minstens twee à drie liter vocht tot je te nemen tijdens de dag. Hoe meer diarree je hebt, des te meer er moet worden gedronken. Het is geen probleem wanneer je even een paar dagen niet of wat minder kan eten, maar drinken is en blijft zeer belangrijk! Er zijn ook nog een aantal andere tips die je kunnen helpen bij het bestrijden van buikgriep. Het gaat daarbij om de volgende:

  • Drink kleine beetjes tegelijk wanneer je moet overgeven;
  • Bij buikkrampen is kleine beetjes eten en drinken aangeraden;
  • Drink geen zoete dranken wanneer de diarree langer dan een week duurt;

Verder is het vooral zaak om goed te rusten. Buikgriep is een vervelende aandoening die je lichaam ook behoorlijk kan afmatten. Voldoende rust kan er in de praktijk gelukkig voor zorgen dat niet alleen de impact van deze aandoening kan worden ingeperkt, daarnaast zal je lichaam zich ook veel sneller weten te herstellen.

Hoelang duurt buikgriep ongeveer?

Vooraleer we dit artikel over wat is buikgriep helemaal geen afronden gaan we het ook nog even hebben over hoelang buikgriep nu precies kan duren. In de praktijk is het zo dat mensen die lijden aan buikgriep zich doorgaans na een paar dagen terug beter voelen. Doorgaans verdwijnen de meeste klachten dan ook na ongeveer twee dagen. Dit betekent echter niet dat de aandoening reeds volledig uit je lichaam is verdwenen. Het is dan ook nog steeds mogelijk dat je voorzichtig moet zijn met bijvoorbeeld zware of vette maaltijden. Bovendien wordt het ook aangeraden om nog steeds goed te blijven drinken en de nodige zouten en suikers binnen te krijgen. Merk je dat de klachten na een week nog niet sterk zijn verbeterd of nemen de klachten alleen maar verder toe? Dan spreekt het voor zich dat er altijd contact moet worden opgenomen met een arts. Dit geldt overigens ook voor de situatie waarin je twijfelt of de klachten wel echt door buikgriep worden veroorzaakt.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *