Wat is een autoverzekering?
Share
Wat is een autoverzekering? Het is zowat één van de eerste vragen die je zal stellen wanneer je voor de eerste keer een auto hebt aangekocht. Dat is het gevolg van het feit dat je in België, maar ook in andere landen verplicht bent om je auto te laten verzekeren vooraleer je er daadwerkelijk mee op de openbare weg mag gaan rijden. De wettelijke verplichting waarvan sprake is voor de autoverzekering beperkt zich tot de zogenaamde BA-verzekering. Het gaat hierbij om de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering is (afhankelijk van het voertuig) vrij voordelig af te sluiten. Dit onder meer omdat ze alleen de schade aan derden indekt. Sta jij ook op het punt om een verzekering voor je auto af te sluiten, maar wil je daar eerst meer over te weten komen? Blijf dan vooral verder lezen…
Waarom heeft de overheid de autoverzekering verplicht?
Eén van de eerste zaken die je te lezen zal krijgen wanneer je zoekt op “wat is een autoverzekering” is dat dit één van de weinige verzekeringen is welke door onze overheid bij wet werd verplicht. Concreet betekent dit dat elke persoon die eigenaar is van een auto deze verplicht minimaal met een BA-verzekering moet laten verzekeren. De reden waarom de overheid deze verplichting heeft opgelegd is niet ver te zoeken. In het verleden was het immers niet zelden zo dat mensen die zonder fout bij een ongeval betrokken raakten geconfronteerd werden met torenhoge kosten die ze niet konden betalen. Dit als gevolg van het feit dat de verantwoordelijke partij geen passende verzekering had. Dit probleem heeft men aldus kunnen oplossen door de BA-verzekering te verplichten.
Hoe kan je een autoverzekering afsluiten?
De wettelijke verplichting die geldt voor de autoverzekering heeft uitsluitend betrekking tot de zogenaamde BA-verzekering voor schade aan derden. Dit is echter niet de enige verzekering die je kan afsluiten. Voor je autoverzekering maken we een onderscheid tussen drie verschillende opties:
- De BA-verzekering waar aldus een wettelijke verplichting voor geldt;
- De beperkte omniumverzekering;
- Een allrisk of volledige omniumverzekering;
De aard van de schade die wordt ingedekt kan sterk afhankelijk zijn van de gekozen verzekering voor je auto. Omwille van deze reden is het bij een vraag als “wat is een autoverzekering” altijd interessant om je een goed beeld te schetsen van de verschillen tussen de diverse soorten polissen. Voor de BA-verzekering weten we dus inmiddels dat ze enkel en alleen de schade verzekert die door jou wordt aangericht aan derden. Hoe zit het echter met de andere verzekeringen?
Wat dekt de beperkte omniumverzekering?
Voor de beperkte omniumverzekering geldt dat ze in de praktijk reeds tal van verschillende schadegevallen indekt die ontstaan aan jouw eigen voertuig. Van belang om rekening mee te houden is dat het hierbij nooit gaat om schade welke door jouzelf is aangebracht. Daarvoor zal je de allrisk moeten afsluiten waar het later op deze pagina nog over gaan hebben. De dekkingen waar je doorgaans bij een beperkte omniumverzekering wel op kan rekenen zijn de volgende:
- Glasschade, ook wanneer er sprake is van een sterretje in de voorruit;
- Schade als gevolg van joyriding of diefstal van het voertuig;
- Schade die is veroorzaakt door een aanrijding met een loslopend dier;
- Natuurgeweld waaronder uiteraard ook een storm valt;
- Schade veroorzaakt door een brand of een explosie;
Voor zeer veel voertuigen geldt dat de beperkte omniumverzekering wellicht de meest interessante keuze is. Deze autoverzekering is nog steeds zeer betaalbaar terwijl je toch kan rekenen op merkelijk meer dekkingen in vergelijking met de gewone BA-verzekering. Wil je echt jouw voertuig alleen maar op de best mogelijke manier kunnen verzekeren? Dan zal je wellicht willen opteren voor het afsluiten van de volledige omniumverzekering of de zogenaamde allrisk.
Op welke dekkingen kan je rekenen bij de allrisk autoverzekering?
Een artikel welke een antwoord geeft op de vraag wat is de beste autoverzekering is uiteraard niet compleet zonder aandacht te besteden aan de meest uitgebreide optie op de markt, namelijk de zogenaamde allrisk of volledige omniumverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis bestaat uit alle dekkingen die we reeds hebben aangehaald bij de BA-verzekering en de beperkte omniumverzekering. Er wordt echter nog één extra dekking aan toegevoegd, namelijk de dekking voor zelf veroorzaakte schade.
Een ongeval schuilt niet zelden in een klein hoekje. Ben jij met jouw auto tegen een paaltje aangeraden? Of is er sprake van een ongeval met verwijtbare schade aan jouw kant waarbij er ook sprake is van beschadigingen aan je eigen voertuig? Dan heb je een volledige omniumverzekering of allrisk nodig om deze schade in te kunnen laten dekken.
Wat is de voor jou best mogelijke verzekering voor je auto?
De vraag wat is een autoverzekering is ondertussen wellicht afdoende beantwoord. Voor veel mensen is het antwoord op deze vraag echter niet voldoende. Zij vragen zich dan ook vooral af wat voor hen nu precies de meest interessante autoverzekering is. Dat is begrijpelijk. Er zijn een aantal zaken waar je op dit vlak rekening mee moet houden. De zaken waar het dan precies om gaat zijn de volgende:
- Hoeveel bedraagt de (actuele) waarde van je auto?
- Heb je ervoor gekozen om voor je auto te lenen of niet?
- Hoeveel kilometers leg je op jaarbasis af met de auto in kwestie?
Indien je een zeer goedkope tweedehandse auto hebt aangekocht waar je nauwelijks kilometers mee aflegt zal je wellicht genoegen nemen met de BA-verzekering. Voor mensen die een gemiddelde wagen op vlak van waarde hebben aangekocht en iets vaker rijden kan de beperkte omniumverzekering dan weer het interessantst zijn. Heb jij gekozen voor het aankopen van een compleet nieuwe wagen? Vertegenwoordigt de wagen bijgevolg ook een aardig prijskaartje? In allebei deze gevallen zal de volledige omniumverzekering of de zogenaamde allrisk wellicht de beste keuze blijken te zijn. Let op! Dit geldt zeker ook voor mensen die een lening hebben afgesloten voor de aankoop van hun nieuwe auto. In principe wordt het altijd aangeraden om gedurende de looptijd van het krediet je auto zeker allrisk te verzekeren. Alleen zo ben je altijd ingedekt wanneer er zich onverhoopt een bepaald schadegeval voor zou doen. In het geval van een leasing is de allriskverzekering doorgaans wettelijk verplicht.