LOADING

Type to search

Hoe beleggen in aandelen?

Beleggen

Hoe beleggen in aandelen?

Share

Hoe beleggen in aandelen? Het is een vraag die ontzettend veel mensen zich door de jaren heen zijn gaan stellen. In het verleden was het veelal zo dat beleggen in aandelen slechts was voorbehouden voor een eerder bescheiden groep mensen. Tegenwoordig is dat natuurlijk helemaal niet langer het geval, in tegendeel. Vandaag de dag kan er dan ook worden geconcludeerd dat de aandelenmarkt zelfs voor bijvoorbeeld jongeren zeer toegankelijk is geworden. Dit alles gezegd hebbende is het zo dat je er wel nog altijd voor moet zorgen dat je kan rekenen op een goede voorbereiding vooraleer jouw beleggingsavontuur aan te vatten. De onderstaande informatie beantwoordt de “hoe beleggen in aandelen” vraag alvast enigszins, maar wij zijn geen financieel adviseur. Goed zelf je eigen onderzoek doen is dan ook altijd van cruciaal belang.

Wat zijn aandelen?

Vooraleer we de vraag “hoe beleggen in aandelen” gaan beantwoorden is het van belang om even te kijken naar wat deze beleggingsproducten nu precies zijn. Het gaat hierbij in de praktijk om een asset welke het mogelijk maakt voor jou om te investeren in een bepaald bedrijf. Het kan hierbij dan gedaan om bedrijven die in jouw omgeving zijn gevestigd, maar het merendeel van de mensen kiezen er vooral voor om te investeren in beursgenoteerde bedrijven. Het kopen van aandelen kan ervoor zorgen dat ook jij voor een (klein) stukje mede-eigenaar kan worden van gigantische ondernemingen zoals bijvoorbeeld Apple, Microsoft, Tesla, etc.

Aandelen kopen zorgt er dus voor dat je in wezen een zeer klein stukje koopt van het bedrijf in kwestie. In ruil voor jouw investering kan je in de praktijk twee verschillende vormen van rendement nastreven. Wanneer het bedrijf het goed doet en de balans er op vooruit gaat zal je kunnen vaststellen dat je bijvoorbeeld zal kunnen rekenen op een extra koersrendement. In dat geval zal je de aangekochte aandelen met andere woorden kunnen verkopen tegen een hogere prijs dan je ze initieel hebt aangekocht. Om deze vorm van rendement te kunnen verzilveren dien je dus echter over te gaan tot het verkopen van je assets en dat ziet lang niet iedereen zitten, in tegendeel.

Dividend verdienen op de aandelen die je in bezit hebt

Er bestaat gelukkig ook nog een tweede manier om rendement te maken met jouw aandelen. Het gaat hierbij dan om het realiseren van een passief rendement onder de vorm van het dividend. Nu moet het gezegd dat je niet altijd kan rekenen op deze vorm van inkomen. Het is namelijk zo dat alleen ’s werelds grootste en meest gerenommeerde bedrijven in staat zijn om een dergelijk dividend uit te betalen. Hou er bovendien ook rekening mee dat het dividend van de aandelenkoers wordt afgetrokken. Je ontvangt dus met andere woorden weliswaar regelmatig een stukje passief rendement, maar dat gaat wel ten koste van de koerswinst die kan worden gerealiseerd.

Wat heb je nodig om te kunnen beleggen in aandelen?

In eerste instantie zal je er bij hoe beleggen in aandelen vooral voor willen kiezen om gebruik te maken van een goede en betrouwbare (online) broker. Zowel voor Belgen als voor Nederlanders geldt dat bijvoorbeeld de broker DeGiro een zeer populaire partij is. Zij maakt het niet alleen mogelijk om te investeren in een gigantisch aanbod met aandelen, bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat ze over een kernselectie beschikt welke gratis beleggen in bepaalde ETF’s mogelijk maakt.

Om te kunnen beginnen met beleggen in aandelen heb je dus in ieder geval nood aan een goede broker. Daarnaast zal je natuurlijk ook een bepaald startbudget nodig hebben. Dat budget hoeft in de praktijk helemaal niet zo groot te zijn als je mogelijks op het eerste zicht verwacht. Je moet er in het geval van een beperkt budget alleen wel voor zorgen dat je op periodieke basis consequent blijft investeren. Dit niet in het minst omdat je alleen zo zal kunnen rekenen op voldoende diversiteit binnen je beleggingsportefeuille.

Welke verschillende soorten aandelen bestaan er?

Het beantwoorden van de vraag hoe beleggen in aandelen is ook alleen maar mogelijk door je het verschil uit te leggen tussen enerzijds groeiaandelen en anderzijds zogenaamde waardeaandelen. Voor het merendeel van de beginnende beleggers geldt dat zij het vermoeden hebben dat elk aandeel over precies hetzelfde karakter beschikt. Dat is natuurlijk niet het geval. Dat is het gevolg van het feit dat ook bedrijven compleet andere doelstellingen voor ogen kunnen hebben.

Voor de kleinere bedrijven die bijvoorbeeld nog maar net een beursnotering hebben gekregen geldt bijvoorbeeld dat ze vooral de focus zullen leggen op het realiseren van een zo groot mogelijke groei. Een dergelijke groei is voor gevestigde namen zoals bijvoorbeeld een CocaCola of een Johnson & Johnson heel wat minder van belang. Voor hen is consistentie veel belangrijker. In ieder geval, we leggen het verschil tussen groeiaandelen enerzijds en waardeaandelen anderzijds hieronder alvast graag even uitgebreid aan je uit.

1.) Groeiaandelen

In eerste instantie zijn er de groeiaandelen. Het betreft hier kleinere beursgenoteerde bedrijven die alles nog te bewijzen hebben. Niet zelden is het zo dat deze bedrijven ook nog helemaal niet winstgevend zijn. Ze hebben dan louter een bepaald product of dienst welke ze aan de man willen brengen. Slagen ze hierin? Dan kan de aandelenkoers meteen een gigantische stijging doormaken. Slaagt het bedrijf niet in haar doelstelling(en)? Dan wordt het een ander verhaal. De kans bestaat dan immers dat ze haar schulden niet zal kunnen afbetalen. Een faillissement dreigt dan veelal al snel aan de horizon. Mensen die investeren in groeiaandelen moeten zich altijd bewust zijn van het volatiele karakter waar deze assets over beschikken. De volatiliteit is bij deze aandelen dan ook veel groter in vergelijking met de waarde-exemplaren die we hieronder bespreken.

2.) Waardeaandelen

Een pagina schrijven over hoe beleggen in aandelen is natuurlijk niet compleet zonder ook aandacht te geven aan de zogenaamde waardeaandelen. Voor deze aandelen geldt dat ze worden uitgegeven door bedrijven die reeds over een zeer solide marktpositie beschikken. Voor deze ondernemingen geldt dus dat ze wel reeds rendement behalen. Hierdoor ligt het risico voor jou als belegger een flink stuk lager. Waarom investeert niet iedereen dan louter en alleen in waardeaandelen? Omdat de groei die deze bedrijven nog verder door kunnen maken heel wat beperkter is. De betrouwbaarheid van het aandeel voorziet je dus enerzijds van een lager risico, maar anderzijds beperkt ze ook de groei. Het is mede omwille van deze reden dat een goede beleggingsportefeuille bij voorkeur bestaat uit een goede mix van groei- en waardeaandelen.

Wil je graag dividend kunnen ontvangen op jouw aandelen? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van waardeaandelen. Voor een dividend geldt namelijk dat ze een stuk van de winst vertegenwoordigt die wordt uitgekeerd. Let op, investeer nooit in aandelen met een torenhoog dividendrendement. Kies bij voorkeur in de plaats daarvan altijd  voor een betrouwbaar dividend track record. Alleen op die manier is de uitbetaling van je dividend immers verzekerd.

Hou ook rekening met de risico’s bij beleggen in aandelen!

We hebben het op deze pagina over hoe beleggen in aandelen over één belangrijk aandachtspunt nog niet gehad. Het gaat hierbij dan uiteraard om de risico’s die er aan deze vorm van beleggen verbonden zijn. Wanneer je gaat investeren in aandelen dien je er rekening mee te houden dat dit geen één-op-één alternatief is voor geld sparen op een spaarrekening. Aan deze laatste keuze zijn immers nauwelijks risico’s verbonden. Dat onder meer als het gevolg van het bestaan van het zogenaamde depositogarantiestelsel. Een dergelijk vangnet bestaat er niet voor aandelen. Gaat het bedrijf waar jij aandelen van hebt gekocht overkop? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je jouw oorspronkelijke inleg naar alle waarschijnlijkheid kwijt bent.

Met aandelen kan je niet meer verliezen dan je initieel hebt geïnvesteerd tenzij je ervoor hebt gekozen om aandelen te shorten. In dat geval speculeer je immers niet op een stijging, maar wel op een daling van de aandelenkoers. Sowieso is short gaan zeker niet iets voor de beginnende belegger.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *