LOADING

Type to search

Wat zijn knijten?

Dieren

Wat zijn knijten?

Share

Wat zijn knijten? Deze vraag stellen heel wat mensen zich tegenwoordig omdat de muggen op steeds meer plaatsen voor de nodige overlast zorgen. In de basis zijn knijten natuurlijk helemaal niet gevaarlijk. Ze beschikken slechts over een grootte van ongeveer 2 millimeter, maar ondanks hun beperkte grootte kunnen ze wel voor veel overlast zorgen. Op het ogenblik dat ze je bijten voel je daar eigenlijk niets van. Het is pas na afloop dat de gevolgen ervan zich laten voelen. Niet alleen vlak na het ondergaan van de zon, maar ook tijdens de nacht kunnen deze kleine diertjes voor heel wat overlast zorgen. Ondanks het feit dat knijten eigenlijk helemaal niet zo ver kunnen vliegen kunnen ze wel meegevoerd worden door de wind. Op die manier kunnen ze toch op behoorlijk veel plaatsen voor de nodige overlast zorgen.

Wat zijn knijten: de levenscyclus

We kunnen moeilijk een artikel schrijven over “wat zijn knijten” zonder even goed te kijken naar de levenscyclus van deze diertjes. Voor de paring van de zogenaamde knutten geldt dat ze plaatsvindt in en rondom zwermen. Voor de vrouwtjes geldt dat ze, na een bloedmaaltijd, de eitjes afzetten in het water. Dit kan gebeuren in tal van verschillende soorten wateren. Denk hierbij niet alleen kleine of grote, maar ook aan stilstaande of stromende wateren. De eitjes kunnen bovendien zelfs ook gelegd worden in bijvoorbeeld potten met water, in holle bomen of zelfs in de modder. De eitjes komen uiteindelijk uit na zo’n drie tot elf dagen. Voor de larven geldt dat ze op hun beurt ook nog eens zeven maanden in het water leven. Vervolgens zullen de larven zich ontpoppen tot volwassen muggen. Voor de poppen geldt dat ze vergelijkbaar als bij gewone steekmuggen zo’n twee tot vijf dagen aan het wateroppervlak blijven hangen.

Hoe komt het dat knijten zoveel overlast veroorzaken?

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze volledige pagina over “wat zijn knijten” heeft te maken met de mate aan overlast die deze kleine diertjes kunnen veroorzaken. Van de vrouwelijke knijten is bekend dat ze erg vervelend kunnen steken. De beten kunnen echt ontzettend jeuken. In zowel België als Nederland wordt daar relatief weinig melding van gemaakt. Toch duiken er tijdens bepaalde periodes soms significant meer meldingen op dan normaal. Nog steeds staat dat echter in schril contrast met de situatie in een land als bijvoorbeeld Schotland. In dat land kunnen de knijten of knutten een echte plaag vormen. De situatie wordt dan zo erg dat buiten werken op veel plaatsen compleet onmogelijk wordt.

Het steekgedrag die knijten vertonen zorgt er in de praktijk voor dat ze ook ziektes kunnen overdragen. In het bijzonder bij paardachtigen kunnen knutten of knijten voor heel wat overlast zorgen. Dit niet in het minst wanneer het dier allergisch blijkt te zijn voor de steken. Er zijn verschillende virussen die door knijten overgedragen kunnen worden, namelijk:

  • Blauwtongvirus;
  • Schmallenbergvirus;
  • Afrikaanse-paardenpestvirus;

Verschillende experten verwachten dat er in de toekomst mogelijks, door het aanleggen van nieuwe, natte natuurterreinen, een groter risico zal ontstaan op het gebied van plaagontwikkeling van knijten. De kans bestaat dus dat ze ook in onze landen in de toekomst voor meer overlast zullen gaan zorgen.

Wanneer duiken knijten op en wat kan je er tegen doen?

Veel mensen lezen een artikel als deze over wat zijn knijten uiteraard omdat ze willen weten wat ze er precies tegen kunnen ondernemen. In ieder geval is het belangrijk om te weten dat knijten vooral actief zijn aan het einde van de dag. Dit in het bijzonder na het ondergaan van de zon. Het is immers op dat moment dat ze op zoek gaan naar een bloedmaaltijd. Er zijn twee verschillende tips die worden gegeven aan mensen om te voorkomen dat ze worden gestoken door deze vervelende beestjes, namelijk:

  • Het lichaam zo goed mogelijk bedekken;
  • Niet stil blijven zitten, maar in beweging blijven;

Naast bovenstaande raden experten in getergde gebieden ook aan om een luchtstroom te creëren. Dit kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van een ventilator. Op deze manier wordt het voor deze kleine dieren aanzienlijk minder eenvoudig gemaakt om zich comfortabel op je lichaam te kunnen nestelen. Wil je de knijten buiten je woning houden? Dan kan het plaatsen van fijnmazige horren in de ramen en deuren daarvoor zorgen.

 

Tags:
Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *