LOADING

Type to search

Wat zijn apenpokken?

Gezondheid

Wat zijn apenpokken?

Share

Wat zijn apenpokken? Er is de laatste tijd behoorlijk wat te doen rond de apenpokken of zogenaamde Monkeypox. In principe is dit nochtans een vrij zeldzame aandoening welke vooral voorkomt in het Westen en het Centrale gedeelte van Afrika. Bovendien staat de aandoening er doorgaans om bekend zich niet eenvoudig te verspreiden onder de bevolking. Dat althans tot voor kort. Ondertussen kunnen we namelijk vaststellen dat er niet alleen hier in België, maar ook in andere delen van Europa en bij uitbreiding zelfs van de wereld steeds meer gevallen worden gemeld. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar wat deze ziekte nu precies is, hoe je ze krijgt en vooral wat je er tegen kan doen? Dit alles en nog zoveel meer laten we je zeer graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Hoe raak je besmet met apenpokken?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen naast “wat zijn apenpokken” is natuurlijk hoe je ze precies kan krijgen. Besmet raken met dit virus is het gevolg van nauw contact met een persoon die is geïnfecteerd. De besmetting kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  • Door intens en nauw lichamelijk contact;
  • Wanneer je in contact komt met huidletsels;
  • Door de overdracht van speekseldruppels;
  • Wanneer je contact hebt met voorwerpen van besmette personen;

Er wordt naast bovenstaande ook gewag gemaakt van het feit dat er sprake zou kunnen zijn van een overdracht via de lucht ook. In ieder geval betekent bovenstaande dat de overdracht van het apenpokkenvirus in de praktijk dus ook kan gebeuren wanneer er sprake is van seksueel contact. In het bijzonder voor personen die seks hebben met meerdere andere personen dienen hier waakzaam voor te zijn.

Welke symptomen wijzen in de richting van het apenpokkenvirus?

Een artikel schrijven over wat zijn apenpokken kan natuurlijk niet zonder even grondig stil te blijven staan bij de symptomen waar je voor aandachtig dient te zijn. Gedurende een periode van tussen de 5 en 21 dagen is het zo dat besmette personen doorgaans een periode doorlopen waarin er sprake is van milde symptomen. Het gaat daarbij om symptomen zoals:

  • Koorts;
  • Hoofd- en spierpijn;
  • Pijn aan de rug;
  • Gezwollen lymfeklieren;
  • Vermoeidheid;

Vervolgens kan er sprake zijn van huiduitslag die opgemerkt zal kunnen worden aan het gezicht. Ook in de genitale streek kan dergelijke uitslag ontstaan. De huiduitslag zal na verloop van tijd veranderen en zal aldus verschillende vormen aannemen. Hierbij kan er sprake zijn van een puistje, maar ook van een blaasje tot er finaal een korst zal worden gevormd. Het merendeel van de mensen zullen binnen een periode van twee à vier weken kunnen herstellen. Het is eerder uitzonderlijk dat de klachten (veel) ernstiger worden.

Wat te doen wanneer je besmet met apenpokken?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je te maken hebt met apenpokken zal je uiteraard de nodige voorzorgen willen nemen ter voorkoming van een verdere verspreiding van de aandoening. Voor besmette personen geldt in eerste instantie dat er aan hen wordt gevraagd om zichzelf te isoleren. Dit vergelijkbaar met wanneer er sprake zou zijn van een COVID-besmetting. Dit betekent concreet dat het verlaten van de woning uitsluitend is toegestaan voor essentiële verplaatsingen. Het kan daarbij gaan om:

  • Een medische afspraak;
  • Het moeten doen van boodschappen;

Bij het verlaten van de woning wordt er sterk aangeraden om niet alleen een mondmasker te dragen, bovendien is ook het bedekken van de zogenaamde huidlaesies een vereiste. Woon je samen met andere mensen? Dan spreekt het voor zich dat het wordt aanbevolen om in isolement te gaan in de eigen slaapkamer. Begeef je, je toch in andere delen van de woning? Draag dan bij voorkeur een mondmasker en vermijd uiteraard zoveel als mogelijk is (lichamelijk) contact met andere huisgenoten.

Hou er naast bovenstaande eveneens rekening mee dat het niet verstandig zou zijn om huishoudelijke artikelen te delen met je andere huisgenoten. Het gaat daarbij niet alleen om beddengoed en handdoeken, maar ook om bijvoorbeeld eetgerei.

Hoeveel bedraagt de incubatietijd bij het apenpokkenvirus?

De tijd die er zit tussen besmet raken en daadwerkelijk ziek worden is bij het apenpokkenvirus gelegen tussen de 5 en 21 dagen. Voor de gemiddelde incubatietijd geldt dat er op moment van schrijven wordt uitgegaan van 8,5 dagen. Dit gezegd hebbende is het niet onmogelijk dat het in de praktijk tot drie weken duurt vooraleer de klachten de kop opsteken. Voor elke persoon geldt dat hij of zij besmettelijk is tot op het ogenblik dat de korstjes van de huid afvallen. Dit kan ongeveer twee à drie weken duren.

Hoe stel je een besmetting met het apenpokkenvirus vast? 

De vraag “wat zijn apenpokken” hebben we ondertussen al voor een groot deel beantwoord. Nu rest natuurlijk ook nog de vraag hoe je nu precies een besmetting met dit virus kan vaststellen. In ieder geval wordt het aangeraden om je gezondheid te laten testen voor wat apenpokken betreft wanneer je:

  • Blaasjes waarneemt verspreid over je lichaam;
  • In de voorbije drie weken intiem contact hebt gehad met iemand die besmet is;

Absolute zekerheid met betrekking tot het feit of je besmet bent of niet met het apenpokkenvirus zal je pas krijgen op het ogenblik dat er een specifieke GGD-test wordt uitgevoerd. Het betreft hier een zogenaamde PCR-laboratoriumtest die bekend staat omwille van haar zeer nauwkeurige resultaten. Is de test positief? Dan zal er wellicht een bron- en contactonderzoek worden uitgevoerd.

Kan je sterven van apenpokken?

Eén van de meest veelgestelde vragen over het apenpokkenvirus is of je er van kan sterven. Mensen zijn immers (terecht) bang geworden na de uitbraak van COVID-19 die verspreid over de wereld heel wat dodelijke slachtoffers heeft geëist. Voor apenpokken geldt dat ze inderdaad dodelijk kunnen zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat het overgrote merendeel van de mensen die de aandoening oplopen vanzelf genezen. Voor West-Afrika geldt dat er sprake is van een sterftecijfer bij een besmetting met apenpokken van tussen de 1 en 3,6 procent. Voor de Midden-Afrikaanse variant geldt dat er sprake is van een overlijdenspercentage tot 10 procent. Het sterftecijfer daalt aanzienlijk wanneer patiënten een goede behandeling krijgen. Voor de Europese besmettingen geldt dat er vooral sprake is van de West-Afrikaanse variant. Deze is dus opvallend milder in vergelijking met de Centraal-Afrikaanse variant.

Kunnen apenpokken behandeld worden?

Het laatste stukje van dit artikel over wat zijn apenpokken gaat over de mogelijke behandeling van deze aandoening. Daar kunnen we echter kort over zijn. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat er geen sprake is van een bewezen, effectieve en veilige behandeling voor deze aandoening. Wel is het zo dat er een antiviraal medicijn op de markt is terug te vinden. Voor dit antiviraal medicijn tegen apenpokken geldt dat ze echter uitsluitend wordt voorgeschreven aan mensen die lijden aan ernstige klachten. Voor dit middel geldt voor alle duidelijkheid dat ze niet beschikt over een ondersteunende werking.

Reeds geruime tijd is er op de markt een vaccin terug te vinden tegen het apenpokkenvirus. Het gaat hierbij dan om het zogenaamde Imvanex medicijn. Voor dit vaccin geldt dat ze in eerste instantie is het leven is geroepen tegen de beruchte pokken, maar ze kan ook uitstekend helpen tegen de apenpokken. In bepaalde landen waaronder ook in Nederland is er vanaf 7 juli 2022 gestart met het preventief vaccineren van mensen die tot de risicogroep behoren.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *